google.com, pub-9915305678302356, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
מוזיקה

השפעתה המוזיקה הג'מייקנית התפשטה באופן בינלאומי בזכות כמה אמנים דגולים והרבה כישרון אמיתי. כמעט כולם מכירים את הרגאיי שנחשב כמו מילה נרדפת לג'מייקה, אבל ישנם עוד המון סגנונות מוזיקליים  אחרים נחשבים כמו: מנטו, סקא, רוקסטדי ודאנסהול.

רגאיי פופולרי מאוד באפריקה אבל לא רק, רגאיי היא מוזיקה עולמית שהשפיעה אפילו על הכי בלתי צפויים, לדוגמא אמנים כמו מתיסיהו שהוא יהודי אמריקאי שעושה רגאיי, להקות כמו No Doubt ו-Reel Big Fish שהחיו את מוזיקת ​​הסקא על ידי שילובה עם פאנק רוק, מה שהפך אותה לפופולרית מאוד בקרב צעירים בבריטניה ובארה"ב והשפעות נוספות רבות. מוזיקה ג'מייקנית היא מהדהדת חוצה גבולות ודורות. זה ללא ספק הקצב האמיתי הראשון בעולם כאשר הצליחה להתפרסם לרמות בינלאומיות הרבה לפני עידן הקליפים והאינטרנט.

הזהות של האי הוא המותג והערך של ג'מייקה והם מיוצגים באופן מהותי במוזיקה והתרבות האותנטית. מוזיקת ​​רגאיי היא הפסקול של ג'מייקה והיא אחד הנכסים היקרים ביותר של המדינה. מאז שנות ה-60, האמנים היצירתיים והחדשניים להפליא של ג'מייקה הוסיפו באופן עצמאי לערך ייצוא המוזיקה מהמדינה. יצירתיות בג'מייקה  ממשיכה להיות מניע משמעותי להכלה והעצמה של צעירים וקבוצות שוליים בתוך הכלכלה הלאומית. הערך הכלכלי, החברתי, התרבותי והסביבתי של המוזיקה של ג'מייקה מחזק את ערך המותג של ג'מייקה באופן משמעותי וממשיך להוסיף תהודה למותג "ג'מייקה" ברחבי העולם.

 

כבירת הרגאיי ודאנסהול בג'מייקה חייה הלילה והמוזיקה הם אינסופיים. בימים לפני הקורונה אירועים היו מציפים את לוח השנה, החל ממסיבות מקומיות לפסטיבלים גדולים. להיות בדאנס ג'מייקני היא חוויה של פעם בחיים, וגם להיות קהל בהופעה באי זו חוויה ממש מיוחדת שלא כדאי לפספס. 

בעוד שהרבה מהפסטיבלים עברו באופן זמני להשתתפות וירטואליות לאחרונה הוסרו כל ההגבלות על עולם הבדיור וניתן לראות שכבר עכשיו יש התרגשות גדולה בפתיחה מחדש של עולם הבידור. ניתן מצוא כיום מסיבות כמעט בכל עיר, אירועים גדולים עם הופעות חיות גם הופכים לפופולרים יותר ונראה שאנשים ממש מוכנים לחזור לשגרת הבילוי שהיתה בג'מייקה לפני הקורונה.

#פסטיבלי מוזיקה ג'מייקנית

מפסטיבלים גדולים כמו רגאיי סאמפסט (SUMFEST) וג'מייקה ג'אז ובלוז (JAMAICA JAZ AND BLUES) ועד לפופ-אפים קטנים יותר אינטימיים בברי רגאיי ברחבי האי, הסצנה החברתית באי שופעת מוזיקה חיה כל השנה, לא משנה באיזו תקופה תגיעו לג'מייקה.

 בתקופה היותר חורפית בג'מייקה  ישנו פסטיבל רבל סאלוט (REBEL SALUTE) וג'מייקה ג'אז ובלוז.  בקיץ מתקיימים רגאיי סאמפסט  (REGGAE SUMFEST) דרים וויקנד (DREAM WEEKEND) ואירועים אחרים שקורים ביום העצמאות של ג'מייקה. ובשנה החדשה וקרימס בדרך כלל היה נחגג הסטינג (STING) שבשנים האחרונות לא נחגג.


#סצנת מוזיקה חיה

בתקופות שיש פחות פסטיבלים  יש בדרך כלל הרבה מסיבות והופעות חיות, המוזיקאים הג'מייקנים יוצאים גם להמון מסיבות מקומיות וכל תלראות אותם מבלים או לפעמים תופסים את המייקרופון לשיר להיט או לתת כבוד למישהו.

יש כמה מקומות שבהם דרך כלל יש הופעות חיות:

  • RIBBIZ OCEAN LOUNGS

  • JANGA SOUNDBAR

  • KINGSTON DUB CLUB

  • DUB WISE CAFE

  • WICKIE WICKIE BEACH

 

בצד הצפוני של האי כמו אוצ'ו ריוס ומונטיגו ביי המקומות הפופולריים לבילוי בהם מוזיקה חיה וDJ הם חלק מרכזי של חיי הלילה. לילות ראשון בקורל קליף CORAL CLIFF מציעים אווירת רגאיי קלה ורגועה.

 

שווה לנסות לקבוע סיורים מוזיקלים באזור דאון טאון ואורנג' סטרייט בקינגסטון, טראנץ' טאון ובכללי לבלות בסטודיו בג'מייקה זוהי חוויה במדהימה.

#הִיסטוֹרִיָה

ההיסטוריה של המוזיקה הג'מייקנית שזורה באופן בל יינתק עם ההיסטוריה של העם הג'מייקני. ג'מייקה הוא האי השלישי בגודלו באיים הקריביים ואוכלס בתחילה על ידי אנשי טאינו\אוורק (TAINO\ARWAK), הילידים המקוריים של האי. כריסטופר קולומבוס "גילה" את האי במסעו השני ביבשת אמריקה. האי נכבש על ידי ספרדים, ולאחר מכן על ידי קולוניסטים אנגלים. 

ג'מייקה הפכה למרכז עיקרי לסחר בעבדים הטרנס-אטלנטי וייצור קני סוכר. באי חייה בתנאים לא אנושיים האוכלוסייה הגבוהה של אפריקאים ואנשים ממוצא אפריקאי בקריביים. ג'מייקה היתה גם מקור השראה לעבדים באיים אחרים כי היו בה הכי הרבה מרידות עבדים שהצליחו לשנות חוקים משמעותיים ולבנות את הדרך בסופו של דבר, לשיוון וחופש לעבדים. בשנת 1832 בוטלה העבדות בג'מייקה תחת השלטון הבריטי. 

 

המוזיקה הג'מייקנית מושפעת ממספר מדינות ותרבויות שחיו באי, אבל בעיקרה היא מוזיקה אפריקאית עם אלמנטים אותנטיים חזקים שנשמעים במוזיקה עם היום. ההיסטוריה של ג'מייקה היא כואבת ועצובה, ומוזיקה תמיד היתה מקום הנחמה בעת קושי, משהו שיכול להרגיע כל מצב, לגרום לך לשכוח את הקושי, ולהאמין. מוזיקה היא בהחלט בעלת משמעות רבה ואולי פילו רוחנית בג'מייקה, מדובר בלב הפועם של האי. אין ג'מייקה בלי מוזיקה ואין מוזיקה בלי ג'מייקה. נקודה.

#אלמנטים אפריקאים במוזיקה ג'מייקנית

אלמנטים מוזיקליים אפריקאים היוו את הבסיס למוזיקה הג'מייקנית. המקצב ONE DROP, שהוא המרכיב הקצבי המובהק של מוזיקת ​​הרגאיי, הוא אפריקאי מובהק. סגנון השירה "שאלה תשובה" הנפוץ כל כך במוזיקה המערב אפריקאית בא לידי ביטוי בז'אנרים רבים של מוזיקה ג'מייקנית, ואף מהווה את הבסיס לטוסטינג (TOASTING) שהייתה  ההתחלה של זאנר המוסיקה - ראפ. רוב המוזיקה הג'מייקנית היא בשפה המקומית – פאטוואה (PATIOS) שהיא שפה עם מקור ממוצא אפריקאי מובהק עם אלמנטים בריטים וצרפתים.

 

#אלמנטים אירופאיות במוזיקה ג'מייקנית

השפעות אנגלית ואירופאיות אחרות ניכרות גם במוזיקה הג'מייקנית. במהלך העידן הקולוניאלי, המוזיקאים שעבדו עבור בעלי המטעים  היו צפויים לנגן את המוזיקה הפופולרית של אירופה עבור אדוניהם האירופיים. ככה הרבה להקות של עבדים ממוצא אפריקאי היו מבצעות ואלס ועוד וסגנונות אירופאים אחרים.

#מוזיקת ​​פולק ג'מייקנית מוקדמת

האדם שזיהה וקיטלג את הפולקלור הג'מייקני היה אדם בשם וולטר ג'קיל,שכתב את הספר הראשון על פולקלור ג'מייקני שנקרא "שיר וסיפור ג'מייקני" בשנת 1904. למרות שהספר מעט מיושן, יש בו שפע של מידע, והוא הבסיס ליצירה המוקדמת ביותר של שירים וסיפורים ג'מייקנים שמציג את האלמנטים שהרכיבו את המוזיקה הג'מייקנית באותה תקופה.

 

#מנטו MENTO

בסוף שנות ה-40, מוזיקת ​​המנטו קמה כסגנון ייחודי של מוזיקה ג'מייקנית. מנטו דומה לקליפסו טרינידדיאן ולפעמים הוא נקרא קליפסו ג'מייקני, אבל הוא אכן ז'אנר בפני עצמו. הוא כולל איזון הוגן של אלמנטים אפריקאיים ואירופיים ומנוגן בכלים אקוסטיים, כולל בנג'ו, גיטרה וקופסת הרומבה, שהנגן יושב עליה ומתופף עליה. אחד ההיבטים המהנים ביותר של מוזיקת ​​המנטו הוא התוכן הלירי, שכולל לעתים קרובות משמעויות כפולות מופרכות ורמזים פוליטיים וחברתיים.

#סקא SKA

בתחילת שנות ה-60 התגבשה מוזיקת ​​סקא. מוזיקת הסקא שילבה מנטו מסורתי עם אלמנטים של מוזיקת ​​B&A אמריקאית ומוזיקת ​​בוגי-ווגי, שהייתה פופולרית מאוד בג'מייקה באותה תקופה. סקא היה ז'אנר מלא נשמה שהציג שירה בהרמוניה, מקצבים אופטימיים וריקודים, והמון כלי נשיפה כמו חצוצרה וסקסופון. הופעתה של הסקא התרחשה במקביל להופעתה של תרבות הרוד בויז (RUDE BOYS), שבה צעירים ג'מייקנים התלבשו כמו גנגסטרים והתנהגו בצורה מלאת ביטחון וחוצפה. הרוד בויז קיבלו במה ממפעילי מערכות סאונד כמו "קוקסון" , ולסלי קונג וכו' כדי להתחיל קרבות מוזיקלים כנגד סאונדים אחרים.

 

#רוקסטדי ROCKSTEADY

רוקסטדי היה ז'אנר קצר מאוד אך משפיע של מוזיקה ג'מייקנית שנוצרה באמצע שנות ה 60 , בשונה מסקא עם רוקסטדי היה בנוי מפעימה מואטת ולרוב ללא כלי נשיפה וחצוצרות. הסגנון התפתח במהירות למוזיקת ​​רגאיי.

 

#​​רגאיי REGGAE 

מוזיקת ​​רגאיי צצה בסוף שנות ה-60 והמשיכה והפכה לז'אנר המוזיקה שרוב האנשים מזדהים עם המוזיקה מג'מייקה. רגאיי, במיוחד רגאיי רוטס, שהושפע מאוד מהרסטפאריזם, הן מבחינה לירית והן מבחינה מוזיקלית.רגאיי בדרך כלל הסגנון כולל תיפוף ניהבינג (NAYA BINGI) ומילים עם מסר ומודעות חברתיות וכמובן השפעה חזקה עם הצלילים המובהקים של אפריקה. מוזיקת ​​דאב היא שלוחה של הרגאיי, הכוללת מיקסים של שירי רגאיי, בדרך כלל עם המון קווי בס כבדים ועיבוד מחדש של רצועות אינסטרומנטליות ווקוליות. הדמויות חשובות במוזיקת ​​רגאיי כוללות את בוב מארלי, פיטר טוש ולי "סקראטץ'" פרי.

 

#​​דאנסהול DANCEHALL 

מוזיקת ​​דאנסהול הופיעה בסוף שנות ה-70 כצורה מודרנית של מוזיקת ​​רגאיי, ששיקפה את תנאים האלימים שבהם חיים רוב הנוער בג'מייקה. דאנסהול, הידוע גם בשם באשמנט (BASHMENT)  ממשיך להתקיים ולשלוט כז'אנר מודרני בג'מייקה כיום. דאנסהול בג'מייקה זה ממש דרך חיים שלמה שמייצגת תרבות, ומצליחה לפרנס הרבה מאוד עצמאיים בתחום כמו די ג'יי שמנגנים במסיבות, רקדנים ורקדניות, יחצנים של מסיבות, מועדונים, אנשים שמוכרים אוכל מחוץ למסיבות וכמובן אומני מוזיקה.. זו תעשייה הכרחית וחלק בלתי נפרד של החיים באי, והיא ממלאת את חיי הלילה של קינגסטון עד שעות הבוקר המאוחרות.

תרבות

התרבות הג'מייקנית כוללת מגוון רחב של אמנות וסוגי יצירה שעזרו לעצב את החברה והתרבות הג'מייקנית, אלמנטים מהותיים כמו: מוזיקה, אמנות, ריקוד, בידור יצרו תמונה כוללת של תרבות מלאה בביטחון, אופי, אמירה וצבע.

אי אפשר להיות בג'מייקה מבלי להרגיש את התרבות, כי היא פשוט חלק מהכל, בעיקר מהאנשים. ג'מייקנים הם אנשים מאוד חברותיים שישמחו להכיר אנשים חדשים ובדרך כלל אוהבים לחגוג ולהנות מהחיים.

 התרבות היא מה שהופך את ג'מייקה ליעד בלתי נשכח שמביא תיירים מספר פעמים בשנה לאי. השילוב של כל המרכיבים התרבותיים יוצרים חוויה מרגשת ומיוחדת במקום הכי יפה בעולם. סייורים תרבותיים שונים ילמדו אתכם על ההיסטוריה של ג'מייקה ויתנו לכם חוויה בלתי נשכחת בעת ביקורכם באי. 

 

התרבות הג'מייקנית מורכבת מהדת, הנורמות, הערכים ואורח החיים המגדירים את תושבי ג'מייקה. התרבות מעורבת, עם חברה מגוונת מבחינה אתנית ותרבותית, הנובעת מהיסטוריה של תושבים שמתחילה בתושביה המקוריים של ג'מייקה הטאינו (TAINO) והשפעתם של הספרדים שכבשו את האי והביאו במקור את העבדות לג'מייקה. לאחר מכן כבשו את האי האנגלים וג'מייקה זכתה לאמנציפציה רק ב-1 באוגוסט 1838, ולעצמאות מהבריטים ב-6 באוגוסט 1962. 

עבדים שחורים הפכו לכוח התרבותי השולט כאשר סבלו והתנגדו לתנאים הקשים של עבודת כפייה. לאחר ביטול העבדות, מהגרים סינים והודים הועברו לאי כעובדים בחוזה, שהביאו איתם רעיונות מארצם.

כל קבוצה אתנית השפיעה על התרבות שיש לג'מייקה כיום, מגוון תרבותי כיפי ומיוחד עם המון סטייל וקוליות ללא מאמץ. 

מוּסִיקָה

מוזיקה היא פעימות הלב של ג'מייקה. חלב בלתי נפרד מההוויה הג'מיקנית.

אומנות

כמו כל דבר אחר בנו, יש לנו סגנונות אמנות ייחודיים משלנו. ההיסטוריה העשירה וההשפעות של ג'מייקה התערבבו יחד  והיצרו אמנות חזותית יוצאת דופן שהיא בין הטובות שיש לקאריביים להציע.

הִיסטוֹרִיָה

ג'מייקה עשתה מסע מיוחד כדי להפוך לאי כיום. הסיפור של ג'מייקה הוא סיפור של חוסן ואמונה.

ריקוד

ג'מייקה מובילה מבחינת ריקוד, ישנם צעדיים מסורתיים מקוריים רבים והמון גרוב בכל צעד פשוט.

שפה

השפה הרשמית של ג'מייקה היא אנגלית סטנדרטית ג'מייקנית, בה משתמשים בכל הנסיבות הרשמיות במדינה. אבל השפה המדוברת היא פטאווה שזו  שפה קריאולית עם השפעות אפריקאיות,ספרדיות ואנגליות. פטוואה היא שפה עם קצב אמיתי ולכן מוזיקה היא הדבר הכי טבעי לקשר כאשר שומעים מקומיים מדברים בשפת האם שלהם. 

אֱמוּנָה

ג'מייקה היא בית למספר זרמים דתיים המושפעים מאוד ממורשת המהגרים שלנו. אף על פי שיותר מ-60% מאוכלוסיית האי מנויים על הנצרות, הרקע ההטרוגני של האי OUT OF MANY ONE PEPLE פירושו גם דו-קיום של דתות אחרות כולל יהדות, הינדואיזם, בודהיזם,...

ללא ספק, הדת הגדולה ביותר בג'מייקה היא האמונה הנוצרית. הכנסייה האנגליקנית, הכנסייה הקתולית, הכנסייה המתודיסטית, הבפטיסטים, כנסיית היום השביעי וכנסיית האלוהים פופולריות ברחבי המדינה. כנסיות ישנות רבות תוחזקו ו/או שוחזרו בקפידה. תנועת הרסטפארי היא נגזרת של התרבות הנוצרית הגדולה יותר, אך מקורותיה הושפעו מהתודעה העולה של אפריקה, וממודעות לאירועים פוליטיים ביבשת זו. יש גם מספר קטן של בתי כנסת יהודיים בג'מייקה, מהמאה ה-17 יחד עם כמה מסגדים.

נותרו אלמנטים של דתות אפריקאיות עתיקות, במיוחד באזורים מרוחקים ברחבי האי. חלק מהשיטות הללו מתוארות בדרך כלל כאוביה -Obeah, Kumina או Pocomania אלו הם מרפאים דתיים מסורתיים ממוצא אפריקאי.

האמונה הבהאית הגיעה לג'מייקה ב-1943, כשהיא הובאה על ידי חלוץ בהאי אמריקאי, ד"ר מלקולם קינג. בשנת 2003, כחלק מחגיגת יום השנה ה-60 להקמת הבהאים בג'מייקה, הכריז המושל הכללי של ג'מייקה, סר הווארד קוק, על יום בהאי לאומי שיתקיים מדי שנה ב-25 ביולי. 

 

ראסטפארי

תנועת הרסטפארי התחילה אי ם בשנות ה-30 והפכה לתנועה  שמייצגת גם את התרבות האפריקנית-קריבית של ג'מייקה בדרך כלל באמצעות מוזיקה ואורח חיים. ראסטפארי היא מערכת אמונות מונותיאיסטית, המבוססת על תורות המצויות בברית הישנה ובברית החדשה - במיוחד בספר ההתגלות BOOK OF REVELATION. עם זאת, מה שמבדיל את רסטפארי מהנצרות, האסלאם והיהדות, הוא שרסטאס (RASTAS) מאמינים באלוהות של הקיסר היילה סלאסי מאתיופיה.

H.I.M. (הוד מלכותו הקיסרית), היילה סלאסי הראשון נחשב כאל עצמו, צאצא האמיתי של שלמה, והתגלמותו הארצית של ג'ה (אלוהים) במה שהמאמינים רואים כהתגשמות נבואה לגבי ביאת המשיח השנייה.

אותן אמונות ראסטה, שאינן מוזכרות במפורש בתנ"ך (כגון השם הספציפי של H.I.M. "הייל סלאסי"), אינן נאספות לטקסט קדוש אחד. במקום זאת, אמונות ראסטה משותפות בעיקר באמצעות קהילה של שירים, פזמונים ועדויות בעל פה, כמו גם בטקסטים כתובים. השימוש הרב בשירה וצ'אנטינג על רידם הופך את רסטפארי למקור מוזיקלי מיוחד של התרבות הג'מייקנית.

מסורות תרבותיות של ראסטה כוללול כמובל להיות עם ראסטות ולשמור על אורח חיים בריא, אוכל טבעי מן הצומח, לא מעובד, בקיצור  - איטל. אבל חשוב לדעת אף מסורת לא נחשבת כחובה - אנשים רבים שלובשים ראסטות אינם ראסטות וההפך.

 

אחת המסורות התרבותיות השנויות ביותר במחלוקת של הראסטה הוא השימוש בקאנביס בטקס הדתיים כדרך להתחבר לאינר סילף – לאני הגבוהה שלך ותודעה רחבה יותר.

במולדתה בג'מייקה, ראסטפארי היא תרבות מיעוט וזוכה להכרה רשמית מועטה. ג'מייקה היא מדינה נוצרית ברובה, ולכן אמונות ומנהגים של ראסטה - כמו האלוהות של H.I.M Hailie Selassie - נחשבים לפעמים כפגניים על ידי הג'מייקנים הנוצרים. עם זאת, התרומות האמנותיות של התנועה, במיוחד של בוב מארלי, זוכות לכבוד נרחב. ניתן למצוא ראסטות במדינות רבות מחוץ לג'מייקה ובקרב רבים שאינם ג'מייקנים. 

ריקוד

הריקוד תמיד היה דבר מרכזי בג'מייקה -  החל מהתקופת המארונס והתקופה הקולוניאלית ועד היום. רוב המקצבים והתנועות המוקדמות שמושו בעבר בעת חגיגות דתיות נוצריות. זה כבר כמה עשורות שהריקוד בג'מייקה כבר לחלוטין חצה את גבולות הדת והוא משפיע וקיים כאלמנט מרכזי בתרבות הג'מייקנית.

גם תיאטרון המחול הולך וגדל בחשיבותו. רקס נטלפורד, אדי תומס, אוליב לוין ועדנה מנלי הם ארבעה ג'מייקנים שהשפעותיהם על האמנויות - מוזיקה וריקוד בפרט - היו חשובות ביותר. נטלפורד, תומס ואייבי בקסטר הקימו את להקת תיאטרון המחול הלאומי ב-1962. ג'מייקנים חשובים נוספים בתיאטרון המחול כללו את הכוריאוגרף עטור פרס הטוני גארת' פאגן (מלך האריות בברודווי).

מוזיקת ​​דאנסהול, או רגאיי, שימשה השראה גם למספר סגנונות ריקוד. למוזיקת ​​סקא, עם ביטים מהירים, היו גם ריקודים מהירים. סגנון רוקסטדי פיתח גם ריקודים איטיים יותר, מה שאפשר לרקדנים להישאר על הרחבה זמן רב יותר.

בנוגע לריקוד על מוזיקת ​​דאנסהול ישנם המון צעדים שקשורים למילים של השירים עצמם. תרבות הדאנסהול היא כיום בינלאומית וישנם קהילות רבות של רקדנים שמושפעים מצעירים ג'מייקנים בעלי כישרון שיוצרים את הצעדים בהשראת החיים שלהם.

תיאטרון

התיאטרון הקדום ביותר של ג'מייקה נבנה בשנת 1682. עוד כמה תיאטראות נפתחו בשנות ה-1700 וה-1800, ומשכו הופעות של שחקנים מקצועיום והן חובבנים. בתקופה זו הופקו לרוב מחזות קלאסיים כמו שייקספיר. עם זאת, הקהילות היהודיות והצרפתיות הפכו לגדולות מספיק כדי לזכות להפקות המכוונות גם אליהן.

לאחר ביטול העבדות, החלו הג'מייקנים למזג מוזיקה, הומור וריקודים להצגות תיאטרון פומביות. למרות שלקח שנים רבות עד שהסגנונות הג'מייקנים האמיתיים התפתחו, בסופו של דבר הם הפכו נפוצים יותר מיצירות אירופאיות. צורת התיאטרון הפופולרית ביותר כיום בג'מייקה, פנטומימה, החלה בשנות הארבעים של המאה הקודמת כמיזוג של פנטומימה אנגלית עם פולקלור ג'מייקני. 


ספרות וכתיבה

דרק וולקוט, חתן פרס נובל, נולד והתחנך בסנט לוסיה, למד בקולג' בג'מייקה. סופרים משמעותיים נוספים מהאי כוללים את קלוד מקיי ולואי סימפסון. מחזאים ויוצרים באנגלית או פאטיוס: לואיז בנט, אנדרו סלקי ומייקי סמית'. איאן פלמינג כתב את רומני הג'יימס בונד המפורסמים שלו בזמן שחי בג'מייקה. ז'אן ריס ידועה גם בזכות הרומן הרחב של ים סרגסו, שהתרחש בג'מייקה. הסופר הג'מייקני מרלון ג'יימס זכה בפרס מאן בוקר לשנת 2015 על הרומן A Brief History of Seven Killings.

סרטים

תעשיית הקולנוע של ג'מייקה אינה מפורסמת אבל היא לחלוטין מעניינת ומצחיקה  עם כמה מהסרטים הג'מייקנים הידועים ביותר, והם:

The Harder They Come

Rasta Rockettottas

Third World Coop

Rockers

Countryman

Dancehall Queen

Real Ghetto Youths

 

אירוע הסרטים השנתי המוביל של ג'מייקה פסטיבל סרטי הרגאיי מתקיים מדי פברואר בעיר הבירה של ג'מייקה, קינגסטון. חברי תעשיית הסרטים של ג'מייקה מתאספים כאן כדי ליצור קישורים חדשים ופרויקטים חדשים רבים צמחו מהאירוע.

לג'מייקה יש יוצרי קולנוע מוכשרים רבים אך יש מחסור גדול בכספים ומשאבים זמינים עבור יוצרי קולנוע. מאז הקמת פסטיבל הסרטים רגאיי, צולמו סרטים חדשים רבים בג'מייקה והאירוע נתן דחיפה אמיתית לתעשייה, זה בשילוב עם אמנת הסרטים האירופית של CARICOM האחרונה שמאפשרת ליוצרי קולנוע ג'מייקנים לחפש מימון באירופה, נפתחה דלת חדשה עבור יוצרי סרטים המחפשים להגיש בקשה למימון, ובתקווה זה יעשה הבדל אמיתי לעתיד התעשייה.

אוכל

אין כמו לאכול ג'רק צ'יקן (JERK CHICKEN) שנצלה על עצי פימנטו ביום קיץ חם. האוכל בג'מייקה הוא חגיגה לבלוטות הטעם ובכל פינה באי הקטן תמצאו משהו שיפתח לכם את התיאבון.

 

שיעור ההיסטוריה התרבותית הג'מייקנית העשיר ביותר שתקבלו באי הוא האוכל המקומי. הג'רק בעל מקור היסטורי מתקופת המארונס, פרי הברד פרוט (BREADFRUIT) שהובא לג'מייקה מאפריקה במאה ה 17 להוזיל עלות האכלת העבדים באי. ועוד מגוון של פירות וירקות. תבלינים מיוחדים לשימור בשר ודגים הובאו גם כן מאפריקה, וגם מתכונים ללחמים ותבשילים מקומיים הובאו מאפריקה.

ההשפעות בהודיות ובסיניות הפכו את הקארי והצ'או-מיין (CHU NOODELS-MAIN)  לחלק מהתפריט הלאומי. מנגו ואננס, פפאיה ובננות יש בשפע ותפוחי אוטהייטה וחמצמץ משתלבים בקינוחים ג'מייקנים כמו סלט פירות בחלב מרוכז.

ג'מייקה היא מקום הלידה של כמה ממשקאות הרום האקזוטיות המפורסמות ביותר, כולל ליקר הקפה עטור הפרסים טיה מריה TIA MARIA. קפה בלו מאונטיס (BLUE MAOUNTAINS) הקפה של ג'מייקה, נחשב לאחד הטובים בעולם בזכות תנאי הגידול האולטימטיביים באזור הבלו מאונטין בג'מייקה.

 

באי תמצאו פירות עונתיים טעימים ומפוצצים בטעם, תבלינים שורשיים עמוקים וכור היתוך של מסורות קולינריות, שהופכים את ג'מייקה ליעד פופולרי לאוהבי אוכל קריבי ומלא בתבלינים. ג'מייקה זוכה להכרה בינלאומית במסעדות משובחות, ומקומית בחנויות פינתיות, צריפים ודוכני פירות ברחבי האי.

 

שיטת בישול שנקראת ג'רק הומצאה במהלך הקולוניזציה של ג'מייקה על ידי הבריטים, העבדים הנמלטים – הלא הם המארונס חמקו מהבריטים על ידי התיישבות באזורי הפנים ההרריים של ג'מייקה, אזור שקשה להגיע אליו. זאת כמובן כדי להסתיר את מיקומם, וכך גם שיטת הבישול שלהם שבה הם עישנו את הבשר מתחת לאדמה בבור שנחפר ובו היו גחלים ועצי פימנטו.

 

ITAL FOOD או צמחוני

איטל הוא מילה נרדפת בג'מייקה לצמחוני, המילה והמטבח מגיע מתרבות הראסטפארים כדי ליצור אורח חיים בריא. האוכל הוא ברובו צמחוני לחלוטין אם כי לעיתים דגים ומאכלי ים ייחשבו גם אייטל לחלק מהאנשים, אבל ללא ספק בשר עוף וחזיר הם מחוץ לתחום. מבינת תבילים אין שימוש חזק בתבלינים יבשים אלא בעלים ותבלון מהצומח. נעשה שימוש מינימלי במלח.

 

פאטי PATTIES

הפאטי הוא המאפה המפורסם עם בצק זהוב ומגוו מילויים טעימים. המאכל הגיע במקורה מההשפעה הבריטית ונותר באי עד היום, פאטי נמכר בכל שעה ביום (ובדרך כלל נגמר בסביבות אחה"צ) ונאכלים בכל שעה ביום כארוחת בוקר צהריים או ערב.

יש כמה חברות גדולות  באי שמוכרות פאטיס ומגוון אחר של תפריטים שבעיקרם מציאים אוכל מהיר. לכל חברה יש טעמים משלה ודרך משלה להכין את הפאטיס ורוב המקומיים ידעו מי מבין כל החברות כי האהובה עליהן.  

 

קינוחים:

ממתק קוקוס מגורד עם סוכר וצבעי מאכל

גיזאדה מאפה עם מילוי ג'ניג'ר, אגוז מוסקט וקוקוס כמו פאי אישי קטן,

הרבה סוגים של בסקוטים יבשים וקשים

טיפות כחולו – פודינג שמבושל בעלי בננה

טמרינד – פרי מתוץ חמוץ עטוף בסוכר.

תה שוקולד – עשוי מקקאו ג'מייקני אמיתי

 

לג'מייקה יש מזל כאי טרופי עם אקלים יפה כל השנה, יש לג'מייקה מאות פירות וירקות אקזוטיים לבחירה. ממנגו ובננות ועד לאקי הפירות הלאומי של ג'מייקה -  האי באמת מפונקים על ידי אמא אדמה.

הנה כמה פירות וירקות שאתה עשוי לזהות באי:

 

אקי ACKEE: אקי הפירות הלאומי שלנו, הוא לא רק מקור טוב לחלבון אלא גם טעים באמת.

 

ברד פרוט BREADFRUIT: אחד הפירות המגוונים והטעימים ביותר שיש לו טעם של לחם. ניתן לצלות או לטןגן והוא טעים ומיוחד בשתי הצורות

 

קלאלו CALLALO: ירק שדומה לתרד עםהמון ערכים תזונתיים, מבושל בדרך כלל בצורת אידוי  עם ירקות אחרים.

 

צ'ו צ'ו (CHO-CHO): פרי בצורת אגס שמכיר טעם של קולורבי, ניתן לאכול לא מבושל או לבשל. 

 

גיניפ GUINEP : הגינפ צומח כמו ענבים אבל המרקם של מזכיר מאוד ליצ'י  עם שכבה דקה של קליפה ירוקה שעם נשיכה מגלה בשר ג'לטין בגוון כתום.

 

ג'ון פלאם JUNE PLUM : השזיף הג'מייקני הוא מקור נפלא לברזל וחלבון, הוא גם עסיסי וגם חמוץ. מוכרים אותו ברחוב בדרך כלל או כמו שהוא במידה והוא הבשיל לגמרי והוא מתק או במידה והוא בוסר עם מלח.

 

תפוח ג'מייקני  : תפוח Otaheite המרענן הוא פרץ של מתיקות מאוזנת. עורו האדום הארגמן העמוק מצפה את בשרו הלבן והפריך, בצורה דמוית אגס. פרי זה שימש לטיפול בסוכרת ומחלות אחרות.

 

תפוח כוכב STAR APPLE: פרי טעים זה מופיע בווריאציות של סגול כהה עד ירוק עם ליבת בשר עיסת רכה. הג'מייקנים מתייחסים לעתים קרובות לתפוח הכוכב כפרי "המרושע" מכיוון שהם לעולם אינם נופלים מהגבעולים שלהם גם לאחר הבשילו. 

 

בוהן מסריחה TIJKING TOE :  הפרי המוזר הזה מקבל את שמו מהמראה שלו לאצבע שמנה גדולה. הריח הנלווה שלו עלול לגרום לך להסס; עם

זאת, תרמיל הזרעים הגדול מכיל למעשה עיסת טעימה, מתוקה אך קמחי. הפרי משמש גם ברפואה העממית כדי להקל על כאבי ראש וראומטיזם.

Susumber (שעועית): פירות יער ירוקים קטנים בעלי טעם מר הם מאוד פופולריים במטבח הג'מייקני. אומרים שהסוסומבר עשיר בברזל והעלים שימשו להכנת תה כתרופה להצטננות.



 

משקאות אלכוהולים ג'מייקנים

ג'מייקנים אוהבים לחגוג ולשתות לכן אלכוהול וליקר נפוץ מאוד בג'מייקה, למןע האמת ג'מייקה היא המדינה הראשונה בעולם שיש בה הכי הרבה בר פר שטח מסוים.... וכנסיות... כן כן..

בג'מייקה, תמצאו משקאות חריפים בעלי שם עולמי באיכותם ובמגוון עצום. באי הומצאו המון משקאות נחשבים וידועים שמביאים המון אוהבים אלכוהול לג'מייקה.

 

רום ג'מייקני

רום בג'מייקה מחולק לשני סוגים מרכזיים, רום לבן אוברפרוופ WHITE OVER PROOF RUM ורום חום שהתיישן במשך שנים רבות בחביות עץ אלון. הרום עשוי מקנה סוכר והוא בעצם תוצר הלוואי שלו, ג'מייקה מייצרת רום ברמה בינלאומית ויש בה מספר מותגים עטורי פרסים במשך מאות שנים. 

קוקטיילים מקומיים פופולריים הכוללים רום ג'מייקני הם לדוגמא הרום פאנץ', מאי טאי, השוט של בוב מארלי ובננה ספליט. דאקרי תות ופינה קולדה גם הם פופולרים והולכים טוב עם הרום הג'מייקני. 

 

משקאות  ג'מייקה

בירת רד-סטריפ, שזכתה לכינוי "הבירה הכי מגניבה בעולם", היא ללא ספק שם נרדף למשהו מגניב וקולי. הבירה היא לאגר חיוור עם צורת בקבוק ייחודית שכדאי לשתות כאשר קר קרח. לאחרונה רד סטרייפ הוציאו מגוון טעמים מיוחדים לבירה אם אתה חובב בירת כהה נסו את הדרגוןן, סטטאוס מקומי שמיוצר על יד רד סטרייפ, ומלטה משקה סטאוט לא אלכוהלי. 



 

קפה הבלו מאונטין BLUE MOUNTAIN COFFEE

קפה ג'מייקני נחשב לאחד מסוגי הקפה היקרים ביותר בעולם, גדל על ההר הכחול – הבלו מאונטיין שהוא ההר הגבוה ביותר בג'מייקה, בגובה 7,402 רגל. קפה הבלו מאונטיין גדל בג'מייקה מאז 1728 כאשר הקפה הוצג לראשונה לאי.

זהו קפה ערביקה בעל גוון מתוק, קל לצרוך אותו ללא תוספות סוכר, מכיל ויטמינים וחומרים מזינים מה שהופך אותו למועיל לבריאות לצריכה יומית. בניגוד לרוב האי, הבל  מאונטינס זוכים למיקרו אקלים משלהם עם טמפרטורות קרירות משמעותית וגשם כל אחר הצהריים, ועוד מרכיבים אידיאליים לגידול פריחת הקפה.

bottom of page